Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Április 10. 14:02, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz köthető termékeket

Kiemelten ellenőrzik a húsvéthoz köthető termékeket

A kormány számára kiemelten fontos a családok biztonsága, a vásárlók megtévesztésének kiszűrése, ezért húsvétig fokozottan ellenőrzik a fogyasztóvédők az ünnepi szezonális termékeket

– hangsúlyozta Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációsért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: a magyar családok nyugodt húsvéti készülődését szolgálja az országos fogyasztóvédelmi vizsgálat, amely során március közepe óta az üzletekben, webáruházakban, vásárokon, piacokon ellenőriznek a fogyasztóvédők.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette: a húsvéti ellenőrzés során eddig 77 terméket vizsgáltak a minisztérium akkreditált laboratóriumában, a tapasztalatok szerint eddig elsősorban a fogyasztói tájékoztatással volt gond.

Elmondta, a 77 vizsgált termékből 37 sonka, 20 csokoládé figura, és 20 pálinka volt. A sonkák közül négy nem felelt meg az előírásnak, három nyers sonkánál a sótartalommal volt probléma, egy gépsonkában az előírtnál kevesebb fehérjét találtak, illetve a nedvessége magasabb volt a megengedettnél. A kifogásolt sonkák közül három már lekerült a polcokról – tete hozzá.

A helyettes államtitkár elmondta, a húsvéti csokoládé nyuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek. A 20 csoki nyúlból egy címkézésével akadt probléma, a tejcsokoládé figura csomagolásán a megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel.

A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák, mind a 20 termék megfelelt az előírásoknak – mondta Keszthelyi Nikoletta.

A fogyasztóvédők 500 üzletben végeztek próbavásárlást, az üzletek 40 százalékánál találtak kifogásolnivalót. Tipikus volt az árfeltüntetéssel kapcsolatos probléma, például az akciós terméket a kiírtnál magasabban akarták értékesíteni. A kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért adták-e el a terméket – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ellenőrzés laboratóriumi eredményei a kormany.hu honlapon olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél