Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Augusztus 02. 11:33, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeznek ma több helyen az országban

Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeznek ma több helyen az országban

A romagyilkosságok áldozatairól emlékeznek meg a kislétai gyilkosság negyedik évfordulóján, egyben a roma holokauszt emléknapján.

Számos szervezet, kulturális és közintézmény, valamint cég vesz részt abban a kezdeményezésben, amelynek keretében ma, a kislétai gyilkosság évfordulójához kapcsolódva levetítik vagy internetes felületükön közzéteszik a romagyilkosságok áldozataira és túlélőire emlékeztető kisfilmeket - tájékoztatta a szervező X Kommunikációs Központ az MTI-t.
Az akcióhoz csatlakozott többek között a Terror Háza Múzeum, a Snétberger Központ, az Otthon Centrum, a Libri, a Katona József Színház, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Mandiner, a Telenor és az IBM, is.
A filmeket levetítik a Budapest Film mozijaiban, a Művészetek Völgyében és a Lőrinc pap téri Pesti Jézus Szíve templomban.
Emlékeztettek arra, hogy 2008-2009-ben hat roma ember, köztük egy négyéves gyermek vesztette életét, és többen súlyosan megsebesültek a romák elleni támadássorozatban. Kislétán 2009. augusztus 3-ra virradóra gyilkoltak meg egy 45 éves asszonyt, 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették.
A második világháború idején, 1944. augusztus 2-án több ezer romával végeztek a nácik az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs táborban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket