Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2012. Április 27. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Spanyolország már nem elsőosztályú adós

Megvonta Spanyolország elsőrendű adósbesorolását a Standard & Poor's.

„A” szintről „BBB” pluszra rontotta a hitelminősítő Spanyolország hosszú távú adósbesorolását, ráadásul az S&P most már kétéves recessziót vár a dél-európai országban, és arra számít, hogy a spanyol gazdaság teljesítményének visszaesése a spanyol költségvetési helyzet további romlását fogja okozni.

Ha mindez nem lenne elég, a spanyol bankrendszer további kormányzati segítségre szorulhat. Érdekesség, hogy a hitelminősítő elemzésében elismeri, hogy a spanyol kormány, jelentős kiadáscsökkentés mellett átfogó szerkezeti reformokat hajt végre, csakhogy a következő időszakban ez törvényszerűen visszafogja a gazdasági teljesítményt. Hosszú távon viszont kifizetődő lehet a spanyol gazdaság szerkezeti átalakítása.

Az lenne az igazán drámai, ha Spanyolország, vagy éppen Olaszország pénzügyi mentőövre szorulna. Egyrészt nincs rá elegendő pénz. Ha viszont a számok nyelvén eljátszunk a gondolattal, az egyik elemzőház becslése szerint 2014 végéig egy ilyen beavatkozás több mint 1000 milliárd eurót igényelne. Csak érzékeltetésképpen, az IMF-nek a névleg kibővített keretével, összesen nincs ennyi pénze.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot

2024. Szeptember 22. 08:55, vasárnap | Külföld

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre a libanoni síita Hezbollah – jelentette a katonai rádió Izraelben vasárnap reggel.