Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2018. November 09. 14:14, péntek | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újra tiszta a szlovén tenger

Újra tiszta a szlovén tenger

Ismét egészséges és tiszta a tenger Szlovénia partjainál - derült ki a szlovén környezetvédelmi intézet (Arso) 2017-es méréseiből, amelyek egy évtized után jelentős javulást mutattak,

és amelyek szerint a kémiai eredetű szennyeződések koncentrációja a megengedett érték alatt maradtak.

A csütörtökön közzétett jelentés emlékeztetett arra, hogy korábban a tributil-ón (TBT) vegyület koncentrációja okozott problémát a szlovén vizekben, amelyet 1960-óta használtak a hajók kagylótalanítására.

Az említett vegyi anyag használatát az Európai Unió 2003-ban betiltotta a tengeri élőlények szaporodására és immunrendszerére gyakorolt káros hatása miatt.

2016-ig a szlovén vizek TBT koncentrációja a biztonsági határérték felett volt, mert az anyag lassan bomlik le és évekig is oldódhat a tengerben.

Más vegyi szennyeződések, mint például a nehézfémek - higany, ólom - sem haladják meg a megengedett felső határértéket - olvasható a jelentésben.

A dokumentum mindazonáltal megjegyezte, hogy az optimális értékek ellenére még mindig vannak problémás területek, és a káros anyagok továbbra is negatív hatást gyakorolnak a tengeri organizmusokra. A mintavételek alapján például még mindig nagy mennyiségű higanyt találtak a Koperi-öbölből származó kagylókban.

Címkék: szlovén, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot

2024. Szeptember 22. 08:55, vasárnap | Külföld

Rakétazáport zúdított Észak-Izraelre éjszaka a Hezbollah

Több mint száz lövedékből álló rakétazáport zúdított éjszaka Izraelre a libanoni síita Hezbollah – jelentette a katonai rádió Izraelben vasárnap reggel.